Forbrukertilsynet mener Google Automated Discounts er ulovlig

Google Automated Discounts (GAD) er det nye prisverktøyet til Google som er ment for nettbutikker. Nylig gikk Forbrukertilsynet ut og sa at nettbutikker som tar i bruk dette verktøyet for dynamisk prising bryter norsk lov.
Forbrukertilsynet mener at GAD ikke viser korrekte førpriser, og at nettbutikker som bruker dette prisverktøyet derfor bryter loven. Disse nettbutikkene risikerer økonomiske sanksjoner. Vi i CoreTrek benytter selvsagt ikke Google Automated Discounts for noen av våre kunder.
Hvordan fungerer GAD?
Google Automated Discounts (GAD) er basert på AI-teknologi. Ved å bruke GAD lar nettbutikkene Google fastsette tilbudspriser på bakgrunn av etterspørsel, konkurrerende priser og trender.
Når forbruker søker etter produkter via Google Shopping, vil det komme opp en rekke annonser øverst i søket. Fra nettbutikker som bruker GAD, vil du som forbruker kunne se en annonse hvor produktet markedsføres med en tilbudspris (en GAD-pris) ved siden av en høyere pris som er strøket over.
Den overstrøkede prisen skal ifølge prisopplysningsforskriften være laveste pris brukt i løpet av de siste 30 dagene, og ikke «prisen som brukes i nettbutikken til enhver tid», påpeker Forbrukertilsynet.
- Næringsdrivende som bruker dette verktøyet følger ikke prisreglene og kan derfor risikere økonomiske reaksjoner fra Forbrukertilsynet, sier direktør i Forbrukertilsynet Bente Øverli.
Google på sin side understreker at dette er en funksjon det er frivillig å bruke.
Sammenligner vi GAD med eksempelvis Prisjakt, så viser Prisjakt de samme prisene på ett produkt til alle, mens GAD viser dynamiske og personlige priser som varierer basert på trender, konkurranse og etterspørsel. To personer vil derfor få presentert to ulike priser på det samme produktet når de søker i Google. GAD-prisene er kun tilgjengelig via Google-søk. Forbrukere som går direkte inn på nettbutikkene vil derfor ikke få tilgang til de samme tilbudsprisene.
Hvilke regler gjelder for salgsmarkedsføring?
Prisopplysningsforskriften § 9a gjelder markedsføring av prisnedsettelser (salg) på varer og innebærer hovedsakelig tre ting:
-
Du må oppgi førpris når du markedsfører salg
-
Førprisen skal være den laveste prisen du har brukt i minimum de siste 30 dagene før salget starter.
-
Rabatten du annonserer (for eksempel -20 % rabatt) skal beregnes ut fra førprisen.
Ønsker du å vite mer om (lovlige) muligheter for annonsering i Google Shopping eller andre digitale kanaler, ta kontakt med oss i CoreTrek!