scrabblebrikker med S E O

Søkemotoroptimalisering er tidkrevende og krever mye tålmodighet. Målet er at din nettside skal rangere høyest mulig i søkemotorene. Lykkes man, er gevinsten stor for din bedrift.

Wikipedia sin definisjon av søkemotoroptimalisering er:
«Søkemotoroptimalisering (SEO) er å benytte metoder som fører til at en eller flere nettsider oppnår bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorenes resultatsider.»

Mange bruker forkortelsen SEO (Search Engine Optimalisation) for dette arbeidet.


Hvorfor skal man bruke tid på søkemotoroptimalisering?

Lykkes man med søkemotoroptimalisering, vil bedriften din med stor sannsynlighet oppleve følgende positive virkninger:

  • Få økt trafikk på nettsiden
  • Få flere henvendelser
  • Økt kjennskap til bedriften din
  • Få økt salg om du driver nettbutikk
  • Spare penger på betalbar markedsføring (både digitalt og analogt)

Kort fortalt vil du med stor sannsynlighet øke omsetningen til bedriften din om du lykkes med å komme høyt opp i søkemotorene.


Hvordan lykkes man med søkemotoroptimalisering?

Det er en rekke ting man må gjøre riktig for å lykkes med søkemotoroptimalisering. Det er ingen quick fix dessverre. Det er hardt arbeid og mye tålmodighet som må til. Disse hovedpunktene må du tenke på for å lykkes med søkemotoroptimalisering:

Innhold
Søkemotorene gjør vurdering av ditt innhold. Er det bra for målgruppen, blir du belønnet med høyere rangering. Derfor bør du gjennomføre en SEO-analyse.

Brukervennlig og hastighet
Er nettstedet ditt brukervennlig og lett å finne frem i? Er det raskt? Da skal du bli belønnet med høyere rangering.

Teknisk kvalitet
Søkemotorene titter «behind the scene». Er det dårlig håndverk (kode) av dem som har laget nettsiden, blir du straffet. De som har bygget nettsiden, må vite om kravene som søkemotorene har. Slik lykkes du med Google Ads.


Hva må du gjøre av tiltak når?

Tiltak - Søkeordanalyse
Prøv å ”gå inn i hodet til kundene”. Hva er det de søker etter? Gjør en søkeordanalyse og noter ned de viktigste søkeordene/frasene du mener kundene bruker. Til dette finnes mange verktøy du kan bruke.
Se våre pakker for SEO-analyse.

SEO forarbeid
TiltakKommentarGjøres av?
SøkeordanalysePrøv å ”gå inn i hodet til kundene”. Hva er det de søker etter? Gjør en søkeordanalyse og noter ned de viktigste søkeordene/frasene du mener kundene bruker. Til dette finnes mange verktøy du kan bruke.Deg og web-byrå.

 

SEO i WordPress (eller annet CMS)
TiltakKommentarGjøres av?
Brukervennlig nettstedGoogle er på lag med brukerne. Nettstedet ditt må være brukervennlig, hvis ikke straffes du med lavere rangering av Google.Alle
ALT-tekst på bilderAlle bilder som legges inn, må ha en relevant ALT-tekst på seg. Gjøres når du laster opp bildene. Les mer om ALT-tekst.Den som legger inn bildene.
Gode bildenavnFør man laster opp bilder, må man navngi bildene fornuftig. F.eks «lang_sort_kjole.jpg», ikke «3424.jpg». Les mer om fornuftige bildenavn og SEO (samt flere tips).Den som skal laste opp bildene.
Gode metabeskrivelserAlle som legger inn innhold på artikler, nyheter og produkter – må fortløpende legge inn Metabeskrivelser inn i SEO pluginet.Den som jobber med innholdsinnleggelsen.
Title tag og heading1 er mest mulig likGoogle ønsker at det du har som title-tag, skal være ganske lik overskriften på artikkelen (heading1).Den som jobber med innholdsinnleggelsen.
Holde fornuftige bildestørrelserGoogle liker raske nettsider. Bilder kan fort ødelegge hastigheten – hold derfor bildene små i KB.Den som har ansvaret for bildene på nettsiden.
Gode URLsLag gode urls på alle dine artikler. Les om hva som regnes som god URL bruk.Den som jobber med innholdsinnleggelsen.
Bruk videoGoogle liker video. Når brukerne ser en video, er de innom den siden en god stund. Det tar Google som et bevis på at siden er bra = bedre rangering. Google eier YouTube, så last gjerne opp videoer der.De som jobber med innholdsutvikling.
Microdata / Schema markupMicrodata er ekstra data som Google kan fange opp og presentere i sitt søkeresultat. Les mer om Microdata. Du kan også teste om ditt nettsted bruker Microdata.Web-byrå først og deretter den som jobber med innholdsutvikling.

 

SEO – Eksterne kontoer du behøver
KontoKommentarGjøres av?
Google AnalyticsGratis statistikk verktøy fra Google. Bør absolutt brukes. Husk å legge inn med Ecommerce om du har nettbutikk. Husk også å opprette konverteringssporing, riktig oppsett på søk, samt sett opp demografiske data. Opprett konto.Web-byrå
Google Tag ManagerGjør det mulig å legge inn kodesnutter/script/tags på nettsiden din, via 1 felles verktøy – uten å måtte legge kodesnutter/script/tags inn direkte på nettsiden din (blir fort rotete og tar ofte endel tid). Gratis verktøy fra Google, som bør brukes. Opprett konto.Web-byrå
Google Search ConsoleNyttig gratis verktøy fra Google. Hjelper deg med å overvåke, vedlikeholde og feilsøke nettstedets tilstedeværelse i Googles søkeresultater. Opprett konto.Web-byrå
Google Min BedriftDin bedrift er mest sannsynlig registrert her allerede. Er Google sin variant av Gulesider. Helt gratis denne også. Ta kontroll og hold oppføringen oppdatert. Man tror at gode anmeldelser fra kunder på Google Min Bedrift, gir bedre rangering i Google. Les mer om Google Min Bedrift.Web-byrå / dere
YouTubeMan vet ikke med sikkerhet, men mange antar at man får bedre rangering om man også har en brukbar YouTube konto for bedriften.Du

 

SEO innholdsutvikling
TiltakKommentarGjøres av?
Søkeord inn i teksterDe ordene du fant i søkeordanalysen, bør du bruke på alle de steder det faller naturlig (produktbeskrivelser, kategoribeskrivelser, menystruktur, metadata (Yoast), bildenavn, alt-tekster til bildene, ”Om oss” tekster etc.).Tekstforfatter
Skriv noen gode artikler med minimum 2400 ordDette er det absolutt viktigste punktet. Har du kun korte tekster, kan du ikke regne med å få en god plassering i Google. Vurder derfor artikler av «Slik lykkes du med…», «Dette må du tenke på…», «10 grunner for hvorfor…». Skriv gode tekster, uten skrivefeil og ha med mange linker. Google elsker godt innhold. Les hva som regnes som godt innhold.Tekstforfatter

 

SEO etter lansering
TiltakKommentarSEO og innhold
Rapportere rangeringMan må legge inn søkeordene i et verktøy som overvåker rangering. Hvis ikke blir det som å løpe 100 meteren uten å gidde ta tiden. Man må vite hvilke søkeord som rangerer på hvilken plass i Google. Bør rapporteres f.eks hver måned ledergruppen (eventuelt oftere).Web-byrå
Inn-lenkerJo flere venner du har, jo mer populær er du. I SEO verden er det slik at jo flere som linker inn til ditt nettsted, jo bedre rangering får du i Google.Alle
OptimaliseringSEO er noe man aldri blir ferdig med. Når man vet hvordan alle søkeord rangerer, er det garantert endel søkeord som rangerer dårligere enn ønsket.Alle
Oppdater nettsidenGoogle liker nytt innhold. Hold nettsiden oppdatert med flere nye gode artikler og nyheter. Eventuelt gjør justeringer på allerede eksisterende innhold.Alle

 


Hvordan vet man om man har lykkes med søkemotoroptimalisering?

Det måler man. Bruk verktøy som Google Analytics. Da ser man trafikken som kommer fra søkemotorene.

Med verktøy som Google Analytics, ser man trafikken som kommer fra søkemotorene

I tillegg kan man bruke verktøy som f.eks SEOProfiler til å se hvordan det enkelte søkeordet rangerer i Google (rangering i kolonnen til høyre):

Verktøy som f.eks.SEOProfiler kan brukes til å se hvordan enkelte søkeord rangerer i Google


Verktøy man kan bruke når man jobber med søkemotoroptimalisering

Det finnes mange gode verktøy som gjør jobben enklere. Noen er nevnt nedenfor, men mange har sine personlige preferanser rundt slike verktøy.

Verktøy
VerktøyBrukes tilPris
Google AnalyticsMåler alt av trafikk på nettsiden din.0,-
SEOProfilerKomplett SEO verktøy, inkludert måling av rangeringen på alle dine søkeordFra kr 700,- pr mnd
SEO Site CheckupKan bruke gratisversjon til å få innspill på SEO tiltak man bør gjøreFra kr 800,- pr mnd
Google TrendsNyttig verktøy for å finne ut om dine mulige søkeord faktisk er søkt etterGratis.
ScreamingFrogNyttig SEO verktøy (program som man laster ned)Gratis / Betalbar versjon
Keyword.ioNyttig verktøy for å få forslag til mulige søkeordGratis / Betalbar versjon
AnswerThePublicNyttig verktøy for å få forslag til mulige søkeordGratis / Betalbar versjon

 


Hva koster søkemotoroptimalisering?

Det er vanskelig å si en konkret sum. Det er avhengig av utgangspunktet ditt (hvor bra/dårlig nettsiden er), konkurransen og ditt ambisjonsnivå. Noen skriver at det koster kr 10.000 til 15.000 pr søkeord. Det er nok ikke så langt unna hva det kan koste i praksis. Generelt koster arbeidet endel i etablering, samt at det må regnes med noen timer pr måned i rapportering og optimalisering. Mye må leverandøren gjøre innledningsvis, men mye kan du som kunde gjøre etter grunnmuren er bygget.

Når man betaler seg frem i køen med Google Ads, får man umiddelbar effekt. Det gjør man ikke med søkemotoroptimalisering. Denne investeringen får man som oftest ikke tilbake med en gang. Det kan gå flere måneder (og vel så det) før man merker effekten av det arbeidet som blir lagt ned – men den langssikte gevinsten er høy om man lykkes. Arbeidet med gjør med søkemotoroptimalisering kan ofte høstes i flere år etterpå. Men husk altså å bruke noen timer i måneden på optimalisering. Se våre pakker for Google Ads.

Som en avslutning og hovedtips når du jobber med søkemotoroptimalisering:

Tenk på brukerne av nettsiden din. Ikke tenk så mye på søkemotorene. Lykkes du med å skape et nettsted brukerne liker, vil du normal bli belønnet av Google med høyere rangering.

Trenger du hjelp med søkemotoroptimalisering? Ta kontakt, så finner vi ut av det.